Kontakt os
 Christian X’s Alle 89, 1.
  DK-2800 Kgs. Lyngby
  nygaard@adv-nygaard.dk
   +45 4245 2800
Nye stramninger af låneregler

Nye stramninger af regler for boliglån har betydning for boligkøbere

Overvejer du at købe bolig og har hørt om de nye regler for boliglån? Ved du hvad det vil betyde for dig som boligkøber? Hvis nej, så læs med her.

 

Der er lagt op til, at reglerne for boliglån og realkreditlån til boligkøb i storbyerne København og Aarhus skal strammes markant fra oktober 2017. De tårnhøje priser på boliger i de to storbyer har fået regeringen til at indføre nye regler for at sikre en mere stabil regulering af markedet. Stramningerne har til formål at minimere antallet af de mere risikofyldte lån. Flere førende økonomer har udtrykt deres bekymring for en ny boligboble især i de to storbyer, og det får nu regeringen til at handle.

Helt konkret så betyder de nye regler, at realkreditinstitutterne tvinges til at sikre en samlet portefølje af udlån på de billigste og mere risikofyldte lån på maksimalt 15%. Reglerne er dog ved udgivelsen af denne blog endnu ikke gennemført

 

Baggrunden for de billige realkreditlån

 

I 2003 blev afdragsfrie og variable lån indført på baggrund af at regeringen dengang ønskede at flere skulle kunne købe en fast ejendom. Lånene muliggjorde boligkøb for mange, der ikke hidtil havde haft indtægterne til at købe fast ejendom.

Ulempen ved at vælge et realkreditlån med en variabel rente eller afdragsfrihed var og er, at det også medfører en relativ høj økonomisk risiko for dig som køber.

Reglerne er allerede tidligere blevet strammet op på kravene til at kunne opnå de risikable lån for boligkøberne, men regeringen ønsker altså at stramme dem yderligere for at dermed få lidt mere kontrol, og ro på de høje prisstigninger.

 

Hvilken betydning kommer de nye regler for boliglån så til at have for boligkøberne?

 

Når du skal købe bolig i dag, har du mulighed for at låne 80% af købsprisen i realkredit og 15% i banklån. De sidste 5% skal du selv lægge i udbetaling.

De nye regler forventes at betyde at færre boligkøbere vil få adgang til afdragsfrie realkreditlån med en flexrente, samt en stagnering af priser på boliger i de to byer. Stramningerne tvinger realkreditinstitutterne til endnu engang at begrænse adgangen til de billige lån. Dermed kan det også blive sværere for nye boligkøbere, at opnå finansiering af deres nye bolig.

Ændringen i reglerne for boliglån har bl.a. til formål at få potentielle boligkøbere til at overveje konsekvenserne ved at optage et risikabelt lån. Forventningerne er, at det primært vil ramme førstegangskøbere og købere med en høj gæld og en lille, eller ingen, opsparing.

 

Vores anbefaling til dig

 

Generelt anbefaler vi altid vores kunder og dig som kommende boligkøber, at sørge for en sund økonomi. Det er meget individuelt, hvad der skal til for at skabe en sund økonomi, men som minimum er det vores anbefaling, at du laver et budget og får et overblik, og stiller dig kritisk over for dit forbrug, at du undgår overtræk på din konto, og at du står af forbrugsræset. Det er enkle og gode skridt på vejen til en sund økonomi.

Der er i øjeblikket mange bevægelser på boligmarkedet. Både strammere finansieringsregler og ikke mindst de nye boligbeskatningsregler. Derfor er vores anbefaling til dig som boligkøber, at du inden et eventuelt køb, sætter dig grundigt ind i hvilken betydning de nye regler og love vil have for dig, og eller opsøger professionel rådgivning. Hvis du er i tvivl, bør du vente med at skrive under på købsaftalen, eller som minimum sørge for, at du har et advokatforbehold i købsaftalen. Med advokatforbeholdet kan du gratis komme ud af købsaftalen efter den er underskrevet.

Nye låneregler

Har du brug finansiel rådgivning henviser vi meget gerne til en af vores gode samarbejdspartnere, som kan lave en konkret låneberegning og fortælle dig, hvilken betydning de nye regler har for dig.

Til trods for de nye regler skal du ikke holde dig tilbage fra at købe din drømmebolig. Husk blot at få et rigtigt advokatforbehold med, så vi kan hjælpe dig trygt igennem købet.

 

 

 

Bemærk venligst, at der efter redaktionens afslutning er kommet en ny drejning vedrørende stramningen af reglerne. Nu skal stramningerne ikke ramme pensionister og førstegangskøbere lige så hårdt, som der først var lagt op til. Du kan læse om den seneste udvikling ved at følge dette link:

Nye regler for boliglån trukket tilbage i 11. time…

 

Erhvervsministeriet har den 26. oktober 2017 i en pressemeddelelse oplyst, at nye retningslinjer for boliglån i husstande med høj gæld gennemføres ved en ændring af bekendtgørelsen om god skik for boligkredit. Du kan læse pressemeddelelsen her:

Nye retningslinjer for boliglån…

 

Læs også

Hvis du har interesse i at følge med i den politiske udvikling omkring stramningerne, kan du læse mere ved f.eks. at følge disse links:

Erhvervsministeren har fortrudt lånestramningerne…

Endelige stramninger på ophedet boligmarked er ikke på plads…

Huspriser tager udsædvanligt dyk…

 

 Call Now Button